WARSZTATY WYPIEKU PIERNIKÓW ŚWIĄTECZNYCH

Dnia 9 grudnia z inicjatywy RADY RODZICÓW zorganizowano dla uczniów z kl. „0 „ – VIII warsztaty kulinarne wypieku świątecznych pierników. Atrakcyjne zajęcia prowadziły Panie: Monika Sroka, Aneta Rymacka – Gryczkowska, Magdalena Niklewska i Sylwia Łopatkiewicz. Uczniowie poznali skład pierników, technologię i kulisy powstawania tradycyjnego ciasta. Pani Monika Sroka opowiedziała bardzo ciekawie o wszystkich przyprawach, które uczniowie mogli wąchać i smakować. Sala zamieniła się w pachnący ciastem piernikowym i przyprawami korzennymi zakątek W czasie pracy dzieci słuchały także kolęd. Po starannym wałkowaniu ciasteczka przyjęły kształty gwiazdek, choinek, bałwanków, św. Mikołajów itp. Wypieczone smakołyki zostały udekorowane kolorowymi lukrami i posypkami cukrowymi, tworząc tym samym małe świąteczne dzieła sztuki mistrzów cukiernictwa! Najmilszą chwilą była oczywiście degustacja. Nic tak słodko nie przywodzi na myśl Bożego Narodzenia, jak wspólne pieczenie i dekoracja pierniczków. Pani Dyrektor szkoły przygotowała dla Pań DYPLOMY PODZIĘKOWANIA, które wręczyły uczennice z kl. VIII.

Uczniowie poznali skład pierników, technologię i kulisy powstawania tradycyjnego ciasta. Pani Monika Sroka opowiedziała bardzo ciekawie o wszystkich przyprawach, które uczniowie mogli wąchać i smakować. Sala zamieniła się w pachnący ciastem piernikowym i przyprawami korzennymi zakątek W czasie pracy dzieci słuchały także kolęd. Po starannym wałkowaniu ciasteczka przyjęły kształty gwiazdek, choinek, bałwanków, św. Mikołajów itp. Wypieczone smakołyki zostały udekorowane kolorowymi lukrami i posypkami cukrowymi, tworząc tym samym małe świąteczne dzieła sztuki mistrzów cukiernictwa! Najmilszą chwilą była oczywiście degustacja. Nic tak słodko nie przywodzi na myśl Bożego Narodzenia, jak wspólne pieczenie i dekoracja pierniczków. Pani Dyrektor szkoły przygotowała dla Pań DYPLOMY PODZIĘKOWANIA, które wręczyły uczennice z kl. VIII.