Państwowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna

13 maja dzieci z klasy 0 odwiedził pracownik z Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej z warsztatami dotyczącymi zdrowego stylu życia.

Podczas spotkania uczniowie dowiedzieli się co przedstawia talerz zdrowia, jaką prawidłową porcję owoców i warzyw należy dostarczyć dla organizmu oraz co to jest aktywność fizyczna. Uczniowie zdobyli wiedzę teoretyczną związaną z higieną osobistą oraz uczestniczyli w zajęciach praktycznych m.in. myciu zębów i rąk. Na zakończenie została stworzona piramida zdrowego żywienia dla utrwalenia przedstawionych treści. Pozostając w tematyce zdrowego stylu życia 15 maja uczniowie wykonali sałatkę owocową. Na przygotowanych wcześniej stanowiskach każde dziecko po umyciu rąk dostało tackę, nóż oraz owoce m.in. truskawki, banany, gruszki . Każde dziecko samodzielnie, w skupieniu i z zachowaniem zasad bezpieczeństwa kroiło przygotowane owoce. Własnoręcznie przyrządzona sałatka bardzo smakowała dzieciom.