Rozstrzygnięcie konkursu “Zero Food Waste”

Marnowanie jedzenia jest bardzo złym nawykiem, z którym trzeba walczyć nie tylko dla naszego portfela, ale również dla naszej planety.
Dziś rozstrzygnęliśmy konkurs Zero Food Waste, który miał na celu zachęcenie do wdrożenia idei niemarnowania żywności oraz kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem produktów, które pozostały z poprzednich posiłków czy zakupów. Celem pośrednim jest dbanie o środowisko i pokazanie jak ważne jest ograniczanie śladu wodnego poprzez niemarnowanie żywności.
Uczestnicy konkursu bardzo kreatywnie podeszli do zadania i ugotowali przepyszne i twórcze dania w duchu zero waste. Komisja konkursowa miała nie lada wyzwanie próbując przepyszne kluseczki dyniowe, spaghetti czy zapiekanki ziemniaczane i makaronowe. Częścią zadania było napisanie przepisu w języku angielskim, dzięki czemu została również przećwiczona umiejętność pisania przepisu w języku angielskim.

Niekwestionowaną zwyciężczynią konkursu została Zuzanna O’Donnell z klasy 4, drugie miejsce zajęła Antonina Rojek z klasy 3. Trzecie miejsce zdobyły Julia Politowska z klasy 3 i Antonina Paradowska z klasy 2. Wyróżnione zostały Aleksandra Dulska z klasy 7 i Zuzanna Łopatkiewicz z klasy 8.
Konkurs został zorganizowany w ramach projektu “Let’s play out the ecology” prowadzonego w Szkole Podstawowej w Jarantowicach w ramach ścieżki English Teaching Activities, której polskim operatorem jest Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA, a fundatorem Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności.