Dzień zdrowego jedzenia

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, Tego dnia nasza Szkoła włączyła się do świętowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

Uczniowie klas I-VIII spotkali się z Paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Jarantowicach. Tematyka spotkania koncentrowała się na kulturze spożywania posiłków, zasad savoir vivre przy stole i mini warsztaty ze składania serwetek. Uczniowie dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa, a także picie wody, zamiast napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu. Następnie przyszedł czas na degustację zdrowego śniadania, które przygotowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jarantowicach. Na stołach nie zabrakło kanapek z pysznymi warzywami, pastami i kiełkami, oraz kolorowych sałatek owocowych. Wspólny posiłek był świetną zabawą, a zarazem ważną lekcją o tym -jak istotne jest zdrowe śniadanie. Najważniejsze cele akcji zostały osiągnięte tj. zwiększanie świadomości zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka i prawidłowe przestrzeganie zasad savoir vivre.
Pamiętajmy o zdrowych posiłkach przez cały rok!
Serdecznie dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Jarantowicach za włączenie się w akcję i przygotowanie posiłków degustacyjncy dla wszystkich uczniów. Dziękujemy