Jeszcze pełni wrażeń po magicznej nocy uczestnicy projektu “Doświadczalny Bigos” 24 stycznia wyjechali do Torunia na Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Na Wydziale Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych brali udział w przygotowanych zajęciach w szklarni, w której zgromadzone jest około 850 gatunków roślin strefy klimatów międzyzwrotnikowych. Mogli zobaczyć sukulenty, okazy rzadkie oraz egzotyczne pochodzące z Ameryki, Azji i innych części Europy.
Były także rośliny bardziej popularne spotykane w uprawie domowej. Dużą niespodzianką było znalezienie niezbędnych przypraw do przygotowania wybornego bigosu: pieprz czy papryka. Dzięki tym zajęciom nawiązali bezpośredni kontakt z przyrodą, a doświadczenia płynące z obserwacji i angażowania różnych zmysłów pozwoliły na lepsze poznanie otaczającego świata. Dużą atrakcją były zajęcia laboratoryjne na Wydziale Chemii, których tematyką były gazy, ich właściwości i identyfikacja. Udało się otrzymać tlen, dwutlenek węgla oraz wybuchowy wodór. Sami przeprowadzali doświadczenia na sublimację dwutlenku węgla z użyciem suchego lodu, którym towarzyszyły efekty specjalne. Nie obyło się bez ognia i wybuchów.
Wyjazd zakończony został smacznym poczęstunkiem w pierogarni.
Projekt jest realizowany przez Stowarzyszenie “Przyjaciele Wronia” w ramach partnerstwa z Fundacją PZU.