Program dla szkół

Uczniowie klasy II już kolejny rok szkolny poznawali zasady prawidłowego żywienia. Brali udział w licznych działaniach edukacyjnych promujących zdrową dietę wśród dzieci w ramach Programu dla szkół. Działania te promowały dietę bogatą w owoce, warzywa i produkty mleczne, ale również miały na celu dostarczenie dzieciom wiedzy na temat sposobów przechowywania i właściwego korzystania z produktów żywieniowych.

Wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych wspierały działania plastyczne, ćwiczenia, zabawy z kodowaniem, wystawki tematyczne i filmy edukacyjne. Dzieci śpiewały piosenki i recytowały wierszyki. Ważnym elementem tych działań było zdobycie umiejętności podziału owoców i warzyw na grupy kolorystyczne, charakteryzujące się określonymi właściwościami dla zdrowia. W ramach utrwalania wiedzy dzieci wypełniały kolorowanki i układały rymowanki na temat owoców, warzyw oraz produktów mlecznych. Oprócz umiejętności zdobytych w czasie warsztatów kulinarnych w klasie I, w tym roku szkolnym nauczyły się projektować zdrowe drugie śniadanie tak, aby produkty zachęcały do ich spożycia. Ważnym zadaniem edukacyjnym było również poznanie sposobów przechowywania żywności, czytania etykiet i postępowania z odpadami, a co za tym idzie poznanie sposobów zapobiegania marnowaniu żywności i wybierania produktów, które uprawia się w naturalny sposób. Dużo radości sprawiło dzieciom zakładanie klasowego ogródka w formie grządek na parapecie. Uczniowie najpierw zebrali informacje na temat uprawy roślin w warunkach szkolnych oraz ich pielęgnacji, a następnie samodzielnie posadzili nasiona i sadzonki w donicach. Systematycznie prowadzili dzienniczki obserwacji wzrostu i pielęgnacji roślin. Wszystkie te działania pomogły skutecznie promować wśród dzieci zdrową dietę.